董辅礽是著名的经济学大师。故居博物馆位于一栋历史文化保护建筑里,是他出生的地方,属砖木结构,建筑面积435㎡。馆里展示他的学术成果,并可在此举办经济学论坛和沙龙。

 

 

 

 

 

 

‘叙述性’

受文物保护的限制,只能用很少的语言去追求纪念性空间的叙述性:通过一块屏风营造一个“鲜活灵魂”的画面:白色托起小院,董老师安静的“看着”书;沙龙墙上“点滴之恩”的主题装置,表达师恩情;64位博士生将怀念老师的物件装进发光的玻璃盒子里像“星星之火”;拱券是西方建筑的经典,拱形展架设置在这栋中式建筑里,暗示了董老师兼有的西方教育背景。

 

 

 

 

‘文保+可持续性’

房间里是看不到空调管的,因为整个首层由轻型结构在没有钉破坏原地面的情况下架高起来,既藏管线还防潮,架空地面将来可以轻易地带走,减少建筑的破坏;空调机罩被设计成家具的样子;所有管线都使用金属抱箍而不用钉。本案的造价仅200万元,属于非常低的投入;历史建筑的再利用,在发挥新时代作用的同时减少新建建筑对环境的破坏,其本身就有双重的可持续发展的意义。

 

 

The Dong Fufeng House Museum is a listed brick-wood building of 435 sqm which was the birthplace and home of the famous master of economics. As well as displaying Dong Fufeng’s academic achievements, the museum is also the setting for numerous academic forums and conferences.

As a listed building, the Dong Fufeng museum is subject to regulations which protect its historical significance. Consequently, only a small number of designs can be proposed to pursue the narrative in this commemorative space. A white screen creates a “live soul” scene adjacent to a sculpture in front of a white background. Mr. Dong is seen in the courtyard, quietly immersed in a book. The white installation on the wall expresses the gratitude of Mr. Dong’s students with the proverb “A drop of water shall be returned with a burst of spring”. The display of objects in luminous glass boxes expresses how the 64 PhD students miss their respected tutor. An arched bookshelf set within this historical Chinese building is representative of classical Western architecture and reflects Mr. Dong’s Western-educated background.

Air-conditioning pipes are not visible in any of the rooms, as the entire ground floor is raised on a light nail-free structure which ensures that the original ground floor will not be damaged. As the MEP pipelines are hidden, moisture proofing can be achieved. The new floor could be easily dismantled in the future and any potential damage to the historical timber structure could be avoided.All electrical pipelines are fixed in place with metal hoops instead of nails; the air conditioning hoods are designed to look like his old furniture; The cost of this whole work is only ₤200,000.00, which is very low for a building of this type; the reusing and repurposing of the building for its role in this new era make it sustainable.

首页|方夏设计    项目    空间设计/Space design    泰康-董辅礽故居纪念馆宁波 / Taikang-Dongfureng Museum Ningbo 2020